De meren rond Bergamo

Lago d'Iseo (25 km van Bergamo)

Iseomeer 2
Iseomeer 2
Iseomeer 3
Iseomeer 4
Iseomeer 5

Het Iseomeer of Meer van Iseo, oftewel Lago d'Iseo of Sebino, is een meer in de Noord-Italiaanse provincies Brescia en Bergamo. De huidige naam ontleent het aan de stad Iseo. In de Romeinse tijd had het de naam Sebinus Lacus. In het meer liggen enkele eilanden. Monte Isola is het grootste (4,5 km²) in een meer gelegen eiland van Italië. De twee andere, veel kleinere, eilanden heten Isola di Loreto en Isola San Pietro. Het meer wordt voornamelijk gevoed door de rivier de Oglio uit de noordelijker gelegen Valle Camonica.De belangrijkste plaatsen aan de Bresciaanse zijde zijn Iseo, Marone en Pisogne. Aan de dunnerbevolkte Bergamasker zijde: Sarnico en Lovere.

De Franciacorta Wijnstreek
Het Iseomeer wordt omgeven door de groene heuvels van het mooie wijngebied Franciacorta, waar uitstekende over de hele wereld bekende, wijnen worden geproduceerd en gebotteld. In deze streek is de wijnbouw al honderden jaren een  belangrijke inkomstenbron. De Franciacorta is ook bekend vanwege de vele smaakvolle  gastronomische specialiteiten. Naast de traditionele boeren gerechten speelt vis uit het Meer van Iseo een belangrijke rol in de streekgerechten van Franciacorta.  Voor het behoud van het charmante landschap worden steeds meer oude boerderijen gerestaureerd en probeert men verdere bebouwing van de streek tegen te gaan. 

 

Lago di Endine (30 km van Bergamo)

Edine 1
Edine 2
Edine 3
Edine 4
Edine 5

Het Meer van Endine (Italiaans: Lago di Endine of Lago di Spinone) is een meer in Lombardije (Noord-Italië). Het ligt op 337 meter boven de zeespiegel in het Val Cavallina (Cavallinadal) op een afstand van ongeveer 30 km van de stad Bergamo.

Het meer staat bekend om zijn heldere donkergroene water. Het is ontstaan in de Würm-ijstijd. Langs de westoever loopt de belangrijke verbindingsweg SS42 (Bergamo-Lovere). De oostelijke oever is rustiger, hier ligt Monasterolo del Castello dat het belangrijkste toeristische centrum van het meer is. Op het Meer van Endine wordt gedurende het zomerseizoen veel gesurft en gewaterfietst, de zonneweiden trekken veel dagtoeristen uit de nabije Povlakte.

Op dit meer zijn gemotoriseerde boten niet toegestaan, dus geniet van de natuur in optima forma

 

Lago di Como (85 km van Bergamo)

Como 2
Como 3
Como 1
Como 4
Como 5

Het Comomeer (Italiaans: Lago di Como of Lario) is een meer in Lombardije (Noord-Italië). Het is met een oppervlakte van 146 km² het op twee na grootste van de Italiaanse Alpenmeren en is van glaciale oorsprong. Het meer ligt op 198 meter hoogte en heeft een maximale diepte van 425 meter. Daarmee is het Comomeer het diepste meer van Italië. In het meer ligt een klein eilandje, het Isola Comacina. De hoogste berg aan het meer is de Monte Legnone (2609 m) die zich ten oosten van Colico verheft.

Het Comomeer ligt op een hoogte van circa 200 meter in een idyllisch landschap en is met een diepte van 410 meter het diepste meer van Europa. De rivier de Adda voedt het meer. Vanuit de "noordelijke arm" stroomt de rivier het meer in ombij het zuidoostelijk gelegen plaatsje Lecco het Comomeer weer te verlaten. De noordelijke oevers zijn ruiger en minder toeristisch dan die in het zuidelijke gedeelte.

Ook nu nog heeft het meer een grote aantrekkingskracht  op kunstenaars, filmsterren en andere beroemdheden.  De Amerikaanse filmster George Clooney bijvoorbeeld, bewoont al sinds enige tijd een villa langs het water bij het dorpje Laglio.

 

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5
Foto 6
Foto 7
Foto 8
Foto 9
Foto 10